dinsdag 21 augustus 2012

Salade met tonijn, vitamine en langoustine

Eén van de favoriete zomerse salades is toch wel die met tonijn, of op zijn Niçois of op zijn Tilburgs al zul je hier geen tonijn in het Wilhelminakanaal of Piushaven zien rond dabberen. Op mijn manier dus, wat er verder nog in de salade belandt is ook een beetje afhankelijk van de inhoud van de groentela.
Gisteren schoof dochterlief ook aan en als er één iemand is die ik hier heel erg blij mee maak... vooral met het extra ingrediënt de langoustine. Voor een in onze ogen nog groter zomers effect die ons terugvoert naar de Franse kust waar je moeder en dochter niet gelukkiger kunt maken door ze een plateau fruits de mer voor te zetten die wij getweeën helemaal soldaat maken. Erg jammer voor de andere gezinsleden maar die dienen geduldig te wachten tot wij uitgepeuterd, gepulkt, gedipt en geslurpt zijn....



Je hebt nodig voor 4 personen:
Gemengde sla naar keuze  (frisée, eikenblad, krop, rucola) - 1 rode paprika - 2 tomaten - 1 rode ui - 2 blikjes tonijn - 2 el kappertjes - 10 kleine augurkjes ( ik gebruik de Franse cornichons) - 3 eieren - 2 zoetzure appels -8 à 12 langoustines - 1 biologische citroen. Dressing:  3 el appelciderazijn of witte wijnazijn - 1 1/2 el water peper - zout - 2 tl suiker of honing
Dipper voor de langoustines: 2 el mayo plus 2 flinke tl mierikswortel (potje Kühne oid)

Zo maak je het:
  •  Als je al gekookte langoustines hebt gekocht dan mogen ze in de koelkast blijven tot het allerlaatst. Komen ze ongekookt uit de diepvries laat ze dan in de koelkast ontdooien of spoel ze onder koud stromend water, dit laatste doe ik altijd. Zet een pan met water op, breng aan de kook en kook de langoustines een minuut of 4, niet veel langer want dan worden het taaie beesten en dat moeten we niet hebben. Giet in een vergiet, spoel met koud water om verdere garing te voorkomen, dep ze droog en bewaar in koelkast tot gebruik
  • Kook de eieren hard
  • Was de sla en laat goed uitlekken.
  • Klop een dressing van 3 el appelciderazijn of witte wijnazijn met 2 tl suiker of honing, het water en breng op smaak met wat peper en zout. Proef en voeg eventueel nog wat suiker of honing toe als je het te zuur vindt. Smaken verschillen immers.Ik gebruik bewust geen olie omdat we dat in deze salade wat te 'vettig' vinden.
  • Snijd de rode ui in ringetjes, de tomaten in blokjes. Verwijder zaadlijsten van de paprika, snijd in reepjes en vervolgens in blokjes.
  • Snipper de augurkjes .
  • Schil de appels, verwijder klokhuizen, snijd in partjes en vervolgens in blokjes.
  • Snijd de citroen in 8 partjes.
  • Pak een grote bak, doe hier de sla in met de ui, tomaat, appel, paprika, augurkjes, de uitgelekte inhoud van de blikjes tonijn plus de kappertjes. Giet de dressing erover en hussel door elkaar.
  • Pel de eieren, snijd ieder ei in 4 partjes en leg op de salade.
  • Schik hiertussen de langoustines, leg de citroen in het midden.
  • Serveer met de mierikswortelmayo, lekker brood, een stel servetten en eventueel wat peutergereedschap om de pootjes leeg te halen want je wilt natuurlijk wel alles wat eetbaar is aan zo'n beestje op kunnen eten.

Geen opmerkingen: